HET RESTAURANT

Drie generaties

Overgrootvader, Don Vito Uva, was in 1937 de trotse eigenaar van het hotel Centrale, in de plaats Rossano, de geboorteplaats van Mario, provincie Cosenza, regio Calabrië. Mario vertelde ooit een bijzonder verhaal over dit hotel en vooral hoe het restaurantgedeelte, tijdens de lunch werd gerund. Het restaurant bestond uit twee verdiepingen; op de begane grond was er een eenvoudig eetgedeelte voor de lokale arbeiders omdat zij vaak gebonden waren aan een korte- en vaste lunchtijd. De bediening was informeel gekleed en het was belangrijk dat er snel werd geluncht met zoveel mogelijk verschillende gerechtjes. Denk aan, antipasti of een eenvoudige pasta van de dag. Op de eerste verdieping bevond zich het formele restaurantgedeelte, hier at de hogere klasse en werden de gerechten mooi opgemaakt, met witte handschoentjes geserveerd en zaten de gasten aan prachtig gedekte tafels met zilverbestek en mooi glaswerk. Hier werd altijd een menu geserveerd van minimaal 4-gangen, deze lunch duurde soms wel twee tot drie uur.

In het voorjaar van 1967 kwamen opa en oma, Don Raffaele en Caterina, vanuit Italië over naar Neck, om Mario te helpen. Het toenmalige kleine Ristorante Mario begon drukker te worden. Samen presenteerden zij, geheel op hun eigen manier, de antipasti op luxe schalen die werden uitgestald in de prachtige koelvitrine. Don Raffaele hield ervan om de show te stelen, ook met zijn hoofdgerechten, die hij direct aan tafel uitserveerde. Zijn vrouw legde haar ziel en zaligheid in haar familiepasta’s en desserts.

Begin jaren tachtig besloot Mario het roer om te gooien. De werkwijze van zijn ouders was zeer intensief en nam veel voorbereidingstijd in beslag. Echter wilde hij natuurlijk wel iedereen kennis laten maken met de verschillende smaken uit de Italiaanse keuken. En daarom bedacht hij het alom geprezen 7-gangenmenu dat wij tot op de dag van vandaag, in een nieuw jasje, nog steeds serveren.

Una Tradizione
di Famiglia

In de winter van 1964 vertrok Mario, vanuit Valle D’Aosta naar Nederland. Eenmaal in Amsterdam werkzaam ontmoette hij al snel zijn vrouw. Het bloed stroomde waar het niet gaan kon, en zo namen zij begin 1967 het dorpscafé, Het Anker, van haar ouders over. Het biljart ging eruit en zij verbouwden het café tot een Italiaans restaurant: Ristorante Mario Uva.

In de jaren tachtig, als pionier op culinair gebied, introduceerde hij voor het eerst het 7-gangen verrassingsmenu. De gasten konden toen, zonder menukaart, kennis maken met de kookfilosofie van Chef-kok Mario Uva. Dit ging uiteraard niet onopgemerkt. Naast de bijzondere vermelding en het ‘Diploma di Cucina Eccellente’ van de Accademia Italiana della Cucina, kreeg het restaurant, in het jaar 2000 ook een ‘Michelinster’. In 2012 ontving Mario de ‘Mondo Italia Award’, een onderscheiding voor zijn jarenlange gastronomische ambassadeurschap. In 2018 ontving Alessandro de prestigieuze ‘Diamond Award’ voor zijn jarenlange gastheerschap in de gastronomie. Wij zijn lid van ‘Registro Eccellenze Italiane’ en met de benaming ‘Marchio Ospitalità Italiana’. Het restaurant werd drie keer uitgeroepen tot het Beste Italiaanse Restaurant van Nederland.

Het behaalde niveau en de revolutionaire werkwijze geven tot op de dag van vandaag het tegenwoordige Restaurant MARIO een constante stroom van culinaire bewonderaars. In 2008 nam Alessandro het familiestokje over, om met zijn team de oorspronkelijke werkwijze en filosofie voort te zetten.

Arrangementen

LUNCH

DOMENICA
7 gerechten 75,00 p.p.
Proeverij van antipasti, primi, secondo en dolce.

Wijnarrangement 45,00 p.p.
Aperitief, 4 wijnen, koffie-, theeservies.


NIEUW! Alcoholvrij
Geselecteerde 0,0% wijnen, van hoog niveau, aansluitend bij de 7 gerechten.
Wijnhuizen: LEITZ & TORRES.

Diner

MONDIALE
7 gerechten 90,00 p.p.
Proeverij van antipasti, primi, secondo en dolce.

7 wijnen 55,00 p.p.
Smaakvolle selectie van regionale wijnen uit eigen import. 

NIEUW! Alcoholvrij
Geselecteerde 0,0% wijnen, van hoog niveau, aansluitend bij de 7 gerechten.
Wijnhuizen: LEITZ & TORRES.

Overnachting

BUONANOTTE
7 gerechten, 7 wijnen, een overnachting met ontbijt 200,00 p.p.

Inclusief aperitief van het huis, koffie-, theeservies.NIEUW! Alcoholvrij
Geselecteerde 0,0% wijnen, van hoog niveau, aansluitend bij de 7 gerechten.
Wijnhuizen: LEITZ & TORRES.

Private Dining

Wij bieden u de mogelijkheid om besloten te lunchen of dineren met uw familie, vrienden, collega’s of zakenrelaties.

De Kookstudio,
gelegen op de begane grond in het karakteristieke pandje naast het restaurant op nummer 16. Deze ruimte biedt plaats aan maximaal 16 personen.

De Chef’s table,
gelegen in het bar gedeelte van het restaurant en daardoor half besloten. Deze rustieke houtentafel biedt plaats aan maximaal 16 personen.

De Keuken

Het was begin jaren tachtig dat Mario ging experimenteren met pasta, hij combineerde zijn huisgemaakte pasta’s met vis, vlees en gevogelte. De meest innovatieve creaties kregen vorm, maar de meest bekende is toch wel het kwarteltje in een nestje van tagliolini.

Onze kookfilosofie en -vaardigheid, om op simpele wijze en met een gering aantal ingrediënten een hoogstaand product voor te zetten, is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. In samenwerking met de Chef-kok ontwikkelen wij om de twee weken een uitgebalanceerde proeverij van gerechten, waarin de veelal uit Italië geïmporteerde ingrediënten de authenticiteit van de smaken blijft garanderen.

Om de zes weken, wanneer het werk het toelaat, reizen wij graag af naar la bella Italia, met name de provincie Valle d’Aosta. Een traditie, zoals Mario dat toen ook al deed, om de meest heerlijke en verse producten op te halen. Een culinaire reis vol boodschappen, inspiratie en ‘lekkere dingetjes’.